Categories
Blogi

Näin matkustat puoli-ilmaiseksi – näe maailmaa talonvahtina, osa 1/2

Noh, itseasiassa otsikko on hieman harhaanjohtava.

Kyse ei ole puoli-ilmaisesta matkustelusta vaan melkein kokonaan ilmaisesta. Matkoista, joilla maksat vain lennot ja majoituksesi on ilmainen. Majoitushan vie usein reilusti enemmän kuin puolet matkabudjetista.

Tämä artikkeli on tarkoitettu sinulle, jos:

 • haluat matkustaa edullisesti
 • haluat kuitenkin majoittua mukavasti etkä tinkiä majoituksen laadusta
 • haluat ilmaisen majoituksen ympäri maailman
 • haluat tutustua paikalliseen kulttuuriin syvemmin
 • haluat elää kuten paikalliset
 • haluat ystäviä eri puolilta maailmaa

Kolahtiko näistä joku kohta? Jos ei, älä turhaan jatka lukemista.

Vielä täällä? Hyvä 🙂 Seuraavaksi kerron sinulle miten majoitus, ja vielä laadukas sellainen, ympäri maailman voi olla ilmaista.

Kyse on talonvahtimisesta (engl. house sitting). Talonvahtiminen säästää sinulta isot summat rahaa, koska majoitut ilmaiseksi isäntäväkesi kotona heidän lomaillessaan. Vastineeksi teet pieniä askareita, kuten hoidat talon lemmikkejä ja kastelet puutarhaa.

Ilmainen majoitus ei kuitenkaan ole ainoa tai edes paras syy ryhtyä talonvahdiksi.

Talonvahtina saatat päästä majoittumaan puitteissa, jotka muuten olisivat vain unelmia. Komeissa taloissa omalla uima-altaalla ja tenniskentillä, merenranta-asunnoissa tai jopa viinitilalla Italiassa.

Pääset tutustumaan paikkoihin, joissa et muuten kävisi ja kokemaan asioita, joita et muuten kokisi. Tutustumaan paikallisiin ihmisiin ja heidän elämäntapaansa paremmin.

Kuulostaa hyvältä, eikö vain?

Näillä vinkeillä pääset alkuun talonvahtina ja nauttimaan näistä asioista jo seuraavalla lomallasi.

Missä päin maailmaa voin toimia talonvahtina?

Lähes missä vain. Eniten pestejä on tarjolla Pohjois-Amerikassa, Australiassa, Uudessa-Seelannissa ja Euroopassa: etenkin ranskalaiset ja britit ovat ottaneet talonvahtimisen omakseen.

Jonkin verran pestejä löytyy myös Keski- ja Etelä-Amerikasta, Karibialta ja Aasiasta.

Mistä aloitan?

talonvahtina

Aloita selailemalla pestitarjontaa talonvahtisivustoilla.

Tässä muutamia suosittuja koko maailman kattavia sivustoja:

 • Trusted House Sitters – ehdottomasti suurin ja kattavin valikoima pestejä ympäri maailman, myös Karibia, Etelä-Amerikka ja Aasia
 • House Sit Match – paljon pestejä tarjolla Espanjassa ja Britanniassa
 • House Carers – pestejä eniten Pohjois-Amerikassa ja Australiassa
 • Mind My House – edullisin vuosimaksu
 • Nomador – joustavin hinnoittelu.

Tässä taas yhteen maahan keskittyvien parhaimmistoa:

Jos haluat hakea pestiin, sinun täytyy rekisteröityä ja maksaa jäsenmaksu. Paitsi Nomadorissa, jossa ilmaiseksi voi hakea kolmeen pestiin. Profiilin ominaisuuksia on kuitenkin rajoitettu ilmaisversiossa.

Vuoden jäsenmaksut vaihtelevat tällä hetkellä (marraskuu 2017) 16 ja 89 euron välillä. Älä kuitenkaan siitä pelästy. Se on vain yhden hotelliyön verran, jonka säästät mennen tullen jo ensimmäisessä pestissäsi.

Kun olet valinnut yhden tai parikin sivustoa, joille haluat rekisteröityä, on aika luoda houkuttava profiili.

Miten houkuttava profiili luodaan

Profiili on käyntikorttisi talon omistajien suuntaan. Se kertoo millainen ihminen olet ja miksi juuri sinut pitäisi valita pestiin. Se tuo esiin eläinrakkauttasi, luotettavuuttasi ja omatoimisuuttasi.

Profiili voi nostaa osakkeitasi tai pudottaa sinut heti kättelyssä kilpailusta. Siksi sen luominen ajatuksella ja siihen panostaminen on tärkeää.

Profiilissa on olennaista antaa itsestäsi luotettava ja todenmukainen kuva. Kerro kokemuksestasi eläinten parissa ja puutarhan sekä talon hoitamisessa. Jos asut omakotitalossa ja olet tottunut korjailemaankin hieman, kannattaa siitäkin kertoa.

Tuo esiin asioita, joita sinä voisit tehdä isäntäväkesi eteen mieluummin kuin keskityt vain pestin saamiseen.

Tässä sinulle neljä vinkkiä loistavaan profiiliin:

 • Aseta itsesi talon omistajan asemaan. Millaisen ihmisen itse ottaisit kotiisi asumaan, mitä ominaisuuksia painottaisit? Mitä haluaisit tietää vahtiehdokkaasta? Vastaa näihin kysymyksiin profiilissasi.
 • Kerro minkälainen ihminen olet. Kerro harrastuksistasi ja kiinnostuksen kohteistasi, listaa oleelliset taitosi.
 • Kerro myös miksi haluat talonvahdiksi.
 • Erittäin tärkeää on liittää mukaan referenssejä.

Mutta entä sitten, jos sinulla ei ole referenssejä? Ethän ole ollut talonvahtina aiemmin. Ei hätää!

Jos sinulla ei kokemusta talonvahtimisesta, voit pyytää luonnereferenssin esim. esimieheltäsi tai vuokraisännältäsi. Voit myös tehdä talonvahtikeikan koe- ja referenssimielessä jollekulle tutullesi, joka on lähdössä matkalle.

Mieti mitä haluat pestiltä

talon ja lemminkin vahtina

Tässä sinulle muutamia kysymyksiä, joita sinun kannattaa miettiä ennen kuin haet yhteenkään pestiin.

Kun selvität vastauksen näihin kysymyksiin saat rajattua osan potentiaalisista pesteistä pois ja löydät helpommin itsellesi sopivan paikan. Näin pystyt nauttimaan lomastasi kun et ole lupautunut useaksi viikoksi johonkin, josta et pidäkään.

 • Mihin päin maailmaa haluaisit lähteä vahdiksi? Mihin et halua?
 • Kuinka pitkään haluat olla reissussa?
 • Mitä vaadit talolta? Sopiiko sinulle talo, jossa on paljon portaita? Haluatko ehdottomasti nettiyhteyden vai pärjäätkö ilman?
 • Entä alue? Haluatko asua hiljaisella alueella vai kaipaisitko vähän elämää ympärillesi? Kuinka lähellä palveluiden pitää olla? Pitäisitkö enemmän vuoristosta, maaseudusta, kaupungista, rannasta…
 • Jaksatko nostaa painavan koiran auton kyytiin tarpeen vaatiessa? Osaatko pitää huolta kanoista?
 • Kiinnostaako puutarhanhoito? Kaikki pestit eivät vaadi lemmikkien hoitoa vaan vahtia tarvitaan pitämään talo asuttuna tai puutarha kunnossa.

Tarkista talon omistajalta myös pestin ehdot ja varmista, että ne ovat sinulle sopivat. Haluaisitko oman koirasi mukaan reissuun tai lähteä matkaan koko perheen voimin? Onko sinulle ok maksaa takuumaksu esim. tavaroiden rikkoutumisen varalle? Haluaisitko kutsua ystäviäsi tai sukulaisia yöpymään taloon?

5 vinkkiä täydellisen pestin löytämiseen ja saamiseen

Pesteihin haetaan talonvahtisivuston kautta. Esim. Trusted House Sitters -sivustolla voit hakea kiinnostavaan pestiin suoraan pestin kuvaus -sivulta.

Näillä viidellä vinkillä löydät helpommin itsellesi sopivan pestin ja parannat mahdollisuuksiasi sen saamiseen:

1. Ole joustava: laajenna hakualuettasi ja matkapäiviä.

2. Tilaa päivittäiset sähköpostit uusista pesteistä. Pestien haussa nopeat syövät hitaat. Omistajat saattavat saada kymmenittäin ellei sadoittainkin hakemuksia. Jotta omistaja edes lukisi hakemuksesi, sinun täytyy olla ensimmäisten hakijoiden joukossa.

3. Rekisteröidy. Rekisteröityneet käyttäjät saavat usein tiedon uusista pesteistä ennen muita.

4. Seuraa sivustojen Facebookia ja Twitteriä. Uudet pestit ilmoitetaan usein ensimmäisenä sosiaalisessa mediassa.

5. Lähetä hakemus nopeasti. Lue kuitenkin tarjous läpi huolella ja harkitse vastaako se työnkuvaltaan sitä mitä olet etsimässä. Lähetä sitten jokaiseen paikkaan erikseen räätälöity hakemus. Vastaa isännän kysymyksiin ja vaatimuksiin hakemuksessasi. Siten osoitat, että olet käyttänyt aikaa tarjouksen ymmärtämiseen ja erotut näin muista hakijoista.

Haastattelut ja sopimukset

Hienoa! Olet löytänyt sopivanoloisen pestin ja lähettänyt hyvän hakemuksen. Omistaja on valinnut sinut yhdeksi vahtikandidaateista. Mitä sitten tapahtuu?

Omistaja haastattelee useamman hakijan puhelimitse tai Skypen kautta. Tämä on mahdollisuus tutustumiseen ja lisätietojen keräämiseen puolin ja toisin. Haastatteluun kannattaa valmistella lista lisäkysymyksiä. Se on tilaisuus sinulle saada lisätietoa pestistä, jotta voit päättää onko se oikeasti sinua varten.

Ennen kuin otat pestin vastaan pidä huolta, että ymmärrät tarkoin mitä sinulta vaaditaan. Kysele niin paljon kuin vain tarvii talosta, lemmikeistä ja alueesta. Esim. millaista siellä on asua, miten pääset liikkumaan paikasta toiseen ja miten omistaja haluaa lemmikkejään hoidettavan.

Kun olette päässeet sopimukseen siitä, että pesti on sinun, on aika tehdä sopimus. Sopimuksessa kerrotaan selkeästi molempien osapuolten vastuut, odotukset ja vapaudet. Aina kirjallista sopimusta ei tarvita eikä jokainen omistaja sitä vaadikaan, mutta se on silti hyvä tehdä.

Nyt olet selättänyt talonvahtimisen kovimman työn! Enää on jäljellä itse pestistä, uudesta kulttuurista ja kokemuksista nauttiminen. Niihin liittyvistä seikoista kerron seuraavassa osassa enemmän! Voit lukea sen täällä.

Artikkelisarjan seuraavassa osassa kerron mm.:

 • Mitä sinun pitää tehdä ennen lähtöä?
 • Kysymyksiä, joita sinun täytyy muistaa esittää lemmikeistä
 • Mitä tehdä, jos jokin menee vikaan?

>> Lue toinen osa täällä.