Categories
Blogi

Näin matkakulut minimiin: kulje edullisesti ja majoitu ilmaiseksi

Tämä on Näin matkakulut minimiin -artikkelisarjan toinen osa. Ensimmäinen osa käsitteli halpojen lentojen löytämistä sekä nähtävyyksissä ja ruokakuluissa säästämistä. Voit lukea sen täällä.

Tässä artikkelissa neuvon miten majoitut ilmaiseksi tai ainakin edullisemmin kuin hotellissa ympäri maailman. Lisäksi kerron tavoista säästää kulkemisessa: vaihtoehdoista vuokra-autolle, halpabusseista ja junapasseista.

Säästä majoituksessa

majoitu ilmaiseksi

Olen monesti kuunnellut ystävieni kertomuksia matkoiltaan, joilla he olivat majoittuneet ulkomaisten ystäviensä luona.

Ilmaisen majoituksen lisäksi he ovat saaneet maistella aitoja paikallisia ruokia ja tutustua tavalliseen elämänmenoon paljon syvemmin kuin tavallisella hotellilomalla pystyy.

Ja vielä lisäksi he ovat saaneet paikallisoppaan mukaansa, joka on näyttänyt heille omat suosikkipaikkansa, joihin turistit eivät yleensä eksy. Miten upeaa!

Ajattelin, olisipa kiva, kun itsellänikin olisi ystäviä ulkomailla, joiden luona käydä. Vaan eipä ole…

Onneksi kuitenkin on useampikin tapa, jolla me muutkin pääsemme nauttimaan samoista asioista: edullisesta (tai jopa ilmaisesta) majoituksesta ja paikallistuntemuksesta sekä tutustumaan kulttuuriin läheltä.

Tapoja on monia ja voit niistä valita itsellesi sopivan:

 • Airbnb -vuokraus
 • Ilmainen majoitus talonvahtina
 • Sohvasurffaus eli couchsurfing
 • Working holiday
 • Au pair -toiminta
 • Kotivaihto

Airbnb

Airbnb on tunnettu tapa majoittua paikallisten keskuudessa ja säästää hotellimajoitukseen verrattuna. Säästötapana se sopii etenkin pitkille matkoille tai suuremmille porukoille.

Voit valita majoituksen omassa asunnossa, talossa tai huoneessa isännän asunnossa. Laatutaso vaihtelee perustasoisesta omalla uima-altaalla varustettuihin luksushuviloihin asti.

Airbnb sopii sinulle jos:

 • Olet lähdössä lomalle isommalla porukalla
 • Olet lähdössä reissuun pidemmäksi aikaa
 • Haluat kokkailla ja säästää ruokakuluissa
 • Haluat sulautua paikalliseen elämänmenoon

Yksin matkustavakin säästää majoittumalla jaettuun asuntoon.

Katso mitä on tarjolla Airbnb:n sivuilta.

Majoitu ilmaiseksi talonvahtina

House sitting eli talonvahtina toimiminen on suosittu tapa säästää majoituskuluissa, koska majoitus on ilmaista.

Ihan oikeasti ilmaista? Kyllä, koska vastineeksi toimit talon tai asunnon vahtina isännän ollessa poissa. Samalla teet pieniä askareita kuten ruokit lemmikit, leikkaat nurmikon tai kastelet kukat.

Talonvahtiminen sopii yksinmatkustavalle, pariskunnalle tai koko perheelle. Yleensä isännät suosivat varttuneempia talonvahteja, jolloin kaveriporukoiden tai nuorten matkalaisten voi olla vähän vaikeampi, ei kuitenkaan mahdotonta, saada paikkaa.

Prosessi etenee näin:

 1. Hae kiinnostavia talonvahtitarjouksia sivustoilta alla
 2. Lähetä hakemus isännälle
 3. Isäntä haastattelee ja valitsee sopivimman hakijan
 4. Tehkää sopimus
 5. Matkusta paikalle sovittuna aikana
 6. Jipii, ilmainen majoitus loman ajaksi!

Tässä muutamia sivustoja, joilta voit selailla mitä olisi tarjolla:

Sivustot veloittavat jäsenmaksun, mutta sen verran säästää mennen tullen jo ensimmäisellä matkalla.

Couchsurfing

Couchsurfing eli sohvasurffaus tarkoittaa sitä, että majoitut ilmaiseksi isäntäsi “sohvalla”.

Majoitusvaihtoehtoja on erilaisia sohvista omaan huoneeseen. Tämä on loistava tapa tutustua samalla tavalliseen elämänmenoon.

Isännät ovat yleensä kiinnostuneita vieraista kulttuureista ja kertovat mielellään omastaan. Usein isäntä haluaa toimia oppaana sinulle ja näyttää kaupunkinsa parhaat palat ja paikallisten suosikit

Couchsurfing sopii sinulle, jos:

 • Haluat säästää majoituskuluissa
 • Haluat tutustua ja osallistua paikalliseen elämänmenoon
 • Olet sosiaalinen ja sinua ei haittaa majoittua toisen kotona

Couchsurfing mahdollisuuksia voit selailla täällä.

Working holiday

Working holiday sopii sinulle, jos haluat ansaita matkustamisen ohessa. Samalla tutustut paikalliseen kulttuuriin paljon syvällisemmin kuin turistina.

Working holidayn yläikäraja on yleisesti 30 vuotta, joissain maissa kuten Australiassa, Uudessa Seelannissa ja Kanadassa se on 35 vuotta.

Minkälaisia töitä sitten on tarjolla? Esimerkki Uuden Seelannin työtarjonnasta:

 • Hedelmien korjuu
 • Tehdastyö
 • Elintarviketeollisuus
 • Lastenvahti / au-pair
 • Turismi
 • Puhelinmyynti / telemarkkinointi
 • Toimistotyöt
 • Työpaja
 • Seikkailu / virkistys
 • Maataloustyö

Working holiday sivustoja:

Ryhdy au pairiksi

Au pairina työskenteleminen on mielenkiintoinen vaihtoehto.

Se ei ole ainoastaan nuorten juttu vaan yhä useampi vanhempikin tutustuu au pair -toiminnan avulla uuteen kulttuuriin.

Au pairin isäntäperhe tarjoaa majoituksen, ruoat ja myös vähän taskurahaa. Au pairit hoitavat yleensä perheen lapsia, mutta myös lemmikkejä varten saatetaan ottaa hoitaja.

Au pair -toiminta sopii hyvin yksin matkustavalle naiselle. Au pairina pääset tutustumaan kulttuuriin ja saat loistavan kielikylvynkin samalla. Jos kielitaito huolettaa, au pair mahdollisuuksia löytyy myös ulkomaille muuttaneissa suomalaisperheissä.

Au pairin työaika on yleensä noin 30 tuntia viikossa, eli 5 tuntia päivässä. Oleskelu isäntäperheessä kestää 6-12 kuukautta. Kesäksi on tarjolla jonkin verran 1-4 kuukauden työpestejä.

Vanhempien au pairien hakuilmoituksia löydät työvoimatoimistosta tai mm. Facebookin suomalaiset au pairit ryhmästä tai Nordic Nannies ryhmästä.

Tutustu täällä au pair toimintaan paremmin:

Lue kokemuksia au pairina toimimisesta:

Kotivaihto

Voit myös tehdä kotien vaihtokaupat Suomeen tulevan turistin kanssa.

Mm. HomeExchange välittää vaihtokauppoja, jossa Suomeen tuleva matkailija antaa asuntonsa sinun käyttöösi kun sinä annat omasi hänelle matkan ajaksi.

Tämä vaatii hieman koordinointia ja joustavuutta matkakohteen valinnassa, mutta on oiva keino säästää majoituskuluissa jopa 58% tyypillisen loman kuluista (lähde: HomeExchange). Saatat saada myös isäntäsi auton käyttöösi.

Lisää kodinvaihtosivustoja:

Säästä kulkemisessa

säästä kulkemisessaSeuraavaksi kerron enemmän erilaisista tavoista säästää kulkemisessa:

 • Joukkoliikenteen kortit
 • Vaihtoehdot vuokra-autolle: yhteiskäyttöautot ja kimppakyydit
 • Junakortit
 • Halpabussit

Kulkemiseen matkakohteessa tai niiden välillä pätee budjettimatkalaisen nyrkkisääntö: tee matkalla kuten tekisit kotonakin.

Tai tee kuten paikalliset. Unohda vuokra-autot ja taksit. On kuitenkin muita, edullisempakin, tapoja liikkua paikasta toiseen.

Seuraavaksi kerron enemmän erilaisista tavoista säästää kulkemisessa:

 • Joukkoliikenteen kortit
 • Vaihtoehdot vuokra-autolle: yhteiskäyttöautot ja kimppakyydit
 • Junakortit
 • Halpabussit

Joukkoliikenteen kortit

Ota selvää, minkälaisia bussi- tai metrokortteja on tarjolla kohdekaupungissasi. Niitä käyttämällä säästät selvästi yksittäisiin matkoihin verrattuna jo muutaman päivän matkalla.

Otetaanpa esimerkki. New Yorkin viikon metrokortti maksaa 32 $ ja yksittäinen matka 2,75 $. Jos teet edes 13 metromatkaa viikon aikana, kortin hankinta kannattaa. Silloin yhdelle matkalle tulee hintaa 2,46 $.

Otetaan lisää esimerkkejä Euroopan puolelta. Lontoon Oyster Card käy useimmissa julkisen liikenteen kulkuvälineissä Lontoon alueella. Korttiin ladataan haluttu summa. Yksittäinen matka metrolla maksaa 2,40 £ ja 6,60 punnalla päivässä voit matkustaa keskustan alueella niin paljon kuin ikinä ehdit.

Jos olet lomailemassa Malagan alueella sinulla on kaksi vaihtoehtoa: julkisen liikenteen kortti (metro, bussit, junat) tai pelkkä metrokortti.

Molemmat ovat siitä käteviä, että ne eivät ole henkilökohtaisia. Vaikka koko perheen voi maksaa samalla kortilla ja säästää rahaa.

 • Metrokortilla: ilman korttia yksittäinen matka maksaa 1,35 € ja kortilla 0,82 €.
 • Julkinen liikenne: ilman korttia 1,55 € ja kortilla 0,82 €.

Vaihtoehtoja vuokra-autolle

Jos vuokra-autojen hinnat hirvittävät, on niille olemassa edullisempiakin vaihtoehtoja: yhteiskäyttöautot ja kimppakyydit.

Yhteiskäyttöautot

Yhteiskäyttöautoja tarjoaa mm. Zipcar. Zipcarin autoja löydät mm.

 • Lontoosta
 • Barcelonasta
 • Frankfurtista
 • Pariisista
 • Kanadasta
 • ja ympäri Yhdysvaltoja

Katso koko lista kaupungeista täältä.

Autoja löytyy lentokenttien läheisyydestä, josta ne voi käydä ottamassa ajoon.

Zipcar toimii näin: auton voi ottaa käyttöön vähintään tunniksi ja enintään viikoksi. Joka päivä voit ajaa 180 mailia. Polttoaine ja vakuutus sisältyy hintaan. Zipcarin jäsenyyden hinta on alkaen 7 $ kuussa tai 70 $ vuodessa. Rekisteröitymismaksu on 25 $.

Yhteiskäyttöautoja on saatavilla myös Suomessa City Car Clubilta. City Car Clubin starttipaketilla voit käyttää kaikkia autoja alk. 15 €/h (sis. 20 km). Ylimenevistä kilometreistä veloitetaan 0,35 €/km. Hintoihin sisältyy polttoaine. Auton voit palauttaa 10 €:n lisämaksulla muualle kuin noutopaikkaan. City Car Club toimii tällä hetkellä Helsingin alueella.

Enterprise Car Club toimii Britanniassa, Kanadassa ja USA:ssa samalla periaatteella kuin Zipcar. Sillä on kuitenkin autoja kattavammin ympäri Britanniaa.

Getaround on palvelu, jossa vuokraat auton yksityiseltä, jolla ei ole juuri silloin sille käyttöä. Vakuutus sisältyy hintaan. Getaround toimii Yhdysvalloissa.

Kimppakyydit

Kimppakyytipalveluita tarjoaa mm. BlaBla Car.

BlaBlaCar toimii yli kahdessakymmenessä Euroopan maassa ja lisäksi Meksikossa. Se tarjoaa turvallisia kimppakyytejä.

Homma toimii näin. Syötä sivustolle lähtöpaikkasi ja minne haluat mennä. Hakutuloksissa näet kuskit, jotka ovat kulkemassa samaa reittiä ja voit ilmoittautua matkustajaksi. Kuski määrittää matkan hinnan.

Turvallisuus on taattu henkilöllisyyden varmistamisella ja sivuston sisäisellä jäsenten arvioinnilla. Jokaisen kyydin jälkeen kuskin ja matkustajan on mahdollista jättää sivustolle arviointi toisistaan, jonka muut pääsevät lukemaan.

Jokainen kyyti on myös vakuutettu. Vakuutus sisältyy hintaan.

Extravinkki: Jayride löytää sinulle edullisen tavan päästä lentokentältä majapaikkaasi. Se toimii yli 400 lentokentällä ympäri maailman.

Hakutuloksista voit valita itsellesi sopivimman kuljetuksen. Se voi olla yksityinen kuljetus tai jaettu matka, jolloin hinta on hieman halvempi.

Junapassit

junapassit

Junamatkustus on mukavan rento tapa kulkea vähän pidempi matka ja nähdä samalla maisemia. Junapassin hankkiminen kannattaa, jos aiot kulkea pitkän matkan tai käyttää erikoisnopeita junia (etenkin Japanissa).

Jos kohteenasi on Japani, USA, Kanada tai Australia säästät junapassilla huomattavasti, Australiassa jopa 70 % normaalihinnoista.

Passilla saat joko tietyn määrän matkoja tai rajoittamattoman määrän tietylle ajalle.

Katso passit täältä:

Kannattaa laskea tarkkaan miten monta matkaa aiot tehdä ja kannattaako silloin hankkia passia. Reilusti ennakkoon varaamalla ja tarjoukset hyödyntämällä saatat säästää enemmän.

Passin etu on, että se joustaa ajan ja paikan suhteen. Jos aikataulusi ovat joustavat ja tykkäät säilyttää mahdollisuuden muuttaa suunnitelmiasi viimeiseen asti, silloin passin hankinta kannattaa.

Jos taas olet ennakkosuunnittelun ja tarkkojen aikataulujen ystävä, kannattaa varata liput ennakkoon.

Euroopan sisällä junamatkoja edullisempaa, ja nopeampaa, on useinkin matkustaa halpalentoyhtiöllä (katso esimerkkilaskelma alta).

Bussit

Halpabussien verkosto kattaa lähes koko Euroopan. Jos matka-ajassa on mahdollista joustaa, niillä saa huomattavaa säästöä.

Bussilla pääset suoraan myös sellaisiin kohteisiin, joihin joutuisit menemään vaihdollisella lennolla. Bussimatka kestää kauemmin, mutta joskus lentokentällä odotteluun kuluu enemmän aikaa.

Megabusilla kuljet muutamalla punnalla ympäri Britanniaa.

Flixbus ja vastaavat halpabussit vievät sinut todella edullisesti pidempiäkin matkoja. Sillä pääset esim. Lontoosta Amsterdamiin 25 eurolla, jos varaat pari kuukautta etukäteen. Flixbusilla pääset lähes mihin tahansa Euroopassa.

Toivottavasti tästä tarttui jotain mukaan ja sait uusia ideoita! Lue myös kattava artikkeli halpojen lentojen löytämisestä sekä ruokakuluissa ja nähtävyyksissä säästämisestä.