Categories
Blogi

Näin matkakulut minimiin: halvat lennot, nähtävyydet ja ruoka

Matkaesitteitä selatessa tulee usein olo, että matkustaminen on niin kallista. Miten ihmeessä minulla olisi varaa matkustaa edes pari kertaa vuodessa johonkin ihanaan kohteeseen?

Pakettimatkoilla todellisuus voikin usein olla tämä, mutta matkakuluissa on mahdollista säästää tekemällä vähän enemmän itse.

Matkustamisen ei tarvitse olla kallista. Matkakulujen minimointi vaatii toki hieman enemmän vaivaa kuin pakettimatkan tilaaminen, mutta säästö voi olla huomattava.

Tässä artikkelissa käymme läpi tapoja säästää matkakuluissa:

 • Näin löydät halvat lennot
 • Aktiviteeteissa ja nähtävyyksissä säästäminen
 • Ruokakuluissa säästäminen

Artikkelisarjan pian julkaistava toinen osa käsittelee:

 • Majoituksessa säästämistä
 • Kulkemisessa säästämistä

Mennääpä sitten asiaan.

Näin löydät halvat lennot

Lennot nappaavat usein leijonan osan matkabudjetista. Siksi moni matkaa suunnitteleva ihmetteleekin miten löytää oikeasti halvat lennot? Halvimpien mahdollisten lentojen löytämiseen on onneksi muutama kikka:

 1. Joustaja nappaa halvat lennot
 2. Käytä useita hakukoneita
 3. Tilaa uutiskirjeet

1. Joustaja nappaa halvat lennot

Tämä on halpojen lentojen metsästäjän taito numero yksi. Joustavuutta vaaditaan niin lentopäivien valinnassa, lähtöajassa kuin matka-ajan pituudessakin.

Jousta lentopäivissä

Käytä hyväksesi lentopäiviä, jolloin muut haluavat olla kotona. Tällaisia päiviä ovat mm. joulu ja uusi vuosi. Liikematkustajat lentävät yleensä kotiin viikonlopuiksi, jolloin hinnat nousevat. Halvat lennot löytyvät useimmin keskeltä viikkoa.

Esimerkki Momondosta:

Helsinki-Bangkok-Helsinki lennot, lähtö 24.12. paluu 1.1. yht. 483 €
Lähtö 22.12. – paluu 3.1. yht. 800 €

Mutta jos pystyt joustamaan matkapäivissä ja lähtemään reilusti ennen joulua ja palaamaan viikon uuden vuoden jälkeen saat lennot alle 500 eurolla.

Vinkki: käytä hakukoneiden joustavien päivämäärien kalenteria hyväksesi. Esim. Finnairin sivuilla näet hakuasi lähimmät päivät ja niiden hinnat. Samoin Momondo näyttää hintoja parin viikon aikavälille.

finnair hintakalenteri

Jousta lähtöajassa

Myös lähtöajassa kannattaa joustaa. Kukaan ei halua lähteä aikaisin aamulla tai myöhään illalla, siksi silloin löytyy edullisia lentoja.

Edellisen esimerkin edullisimmat lennot lähtivät Helsingistä klo 7:00 ja paluu Bangkokista klo 01:55. Seuraavaksi edullisimmassa vaihtoehdossa oli inhimillisemmät lähdöt, mutta hintaa n. 300 euroa lisää.

Jousta matka-ajassa

Lennä vaihdolla, se kannattaa usein. Joudut ehkä odottelemaan, mutta säästät samalla rahaa.

Esimerkkini Helsinki-Bangkok meno-paluun hinnoissa suoran lennon ja vaihdollisen ero on 270 €.

2. Käytä useita hakukoneita

Kun lähdet etsimään parasta hintaa lennolle, kannattaa käyttää useita eri hakukoneita. Kaikissa hakukoneissa ei ole kaikkien lentoyhtiöiden lentoja. Halpalentoyhtiöt puuttuvat usein. Niiden lentojen hinnat kannattaa tarkistaa niiden omilta sivuilta.

Lyhyet matkat esim. Euroopan sisällä kannattaa tehdä halpalentoyhtiöillä, mutta pidemmille lennoille kannattaa tehdä haku 4-7 hakukoneella, jotta saat yleiskuvan siitä missä hintahaarukassa lennot pyörivät.

Kun huomaat, että hinta esim. 700 euron lennoille alkaa liikkua 50 euron sisällä, silloin olet löytänyt parhaan hinnan.

Vaikka mieli tekisikin kurkata vielä yksi hakukone, josko sieltä löytyisi satasen-pari halvempi hinta, ei kannata haaskata aikaa. Kun edullisimmat hinnat ovat 50 euron haarukassa kannattaa tehdä varaus. Sen edullisemmin kukaan ei voi tarjota lentoja sillä hetkellä, koska niiden hinnoissa ei ole hirveästi jouston varaa.

Parhaat hakukoneet

3. Tilaa uutiskirjeet

Kannattaa liittyä lentoyhtiöiden ja hakukoneiden uutiskirjelistoille.

Uutiskirjeiden tilaajat saavat tietoa viimehetken tarjouksista ja erikoistarjouksista ensimmäisenä. Joskus postiin saattaa tipahtaa myös 24-tunnin erikoistarjous, joka tarjoaa hyvät säästöt.

 

Säästä aktiviteeteissa ja nähtävyyksissä

ilmaiset nähtävyydet
Et matkusta maailman ääriin vain istuaksesi kämpillä. Monet näkemiset ja tekemiset ovat toki ilmaisia, kuten brittien kansalliset museot, upeat puistot sekä monumentit ympäri maailman.

Joskus on kuitenkin kiva nähdä Mona Lisa omin silmin, hypätä Lontoon bussikierrokselle ja kiivetä Empire State Buildingin huipulle.

Nämä kaikki pääset kokemaan edullisemmin kaupunkikortilla.

1. Hanki kaupunkikortti

Kaupunkikortteja saat kaikkiin suurimpiin kaupunkeihin ympäri maailman. Tässä kolme hyvää syytä napata mukaan kaupunkikortti:

 1. Niillä pääset joko ilmaiseksi sisään nähtävyyksiin ja museoihin tai säästät sisäänpääsymaksuissa
 2. Kortilla pääset jonon ohi
 3. Kulttuurin suurkuluttajalle ehdoton hankinta

Kaupunkikortteja saat mm. seuraaviin kaupunkeihin:

Kaupunkikortteja on monen hintaisia riippuen siitä, kuinka monena päivänä kortti on voimassa ja sisältyykö korttiin julkisen liikenteen käyttö.

2. Tee tutkimusta etukäteen

Fiksu matkaaja tekee etukäteen nettitutkimusta siitä, milloin kohteessa tapahtuu jotain. Museot saattavat tarjota ilmaisen sisäänpääsyn joinain päivinä. Näistä löydät tiedon museon nettisivuilta.

Tässä sinulle muutamia esimerkkejä.

Louvreen pääsee ilmaiseksi sisään joka perjantai iltakuudesta lähtien, jos olet alle 26 vuotias. Lokakuusta maaliskuuhun kaikenikäiset pääsevät ilmaiseksi joka kuun ensimmäisenä sunnuntaina. Myös Bastillen päivänä 14.7. sisäänpääsy on ilmainen.

Kiasmaan on vapaa pääsy aina kuukauden ensimmäisenä perjantaina.

Westminster Abbey tarjoaa sisäänpääsyn puoleen hintaan keskiviikkoiltoina 16.30 alkaen. Silloin pääset omatoimisesti tutustumaan Abbeyn parhaimpiin paloihin kuten Kruunajaistuoliin ja Henry VII:n kappeliin.

3. Kysy turistitoimistosta

Etkö halua vaikuttaa ihan turistilta ja kierrät siksi turistitoimistot kaukaa? Se saattaa olla virhe, koska toimistossa tiedetään, jos johonkin pääsee ilmaiseksi tai edullisemmin sisään.

Vaikka saattaa tuntua hölmöltä vierailla siellä, koska olethan omatoiminen matkailija, saatat jäädä hyvistä säästöistä paitsi. Heillä voi olla tarjota jonkinlainen kortti, jolla säästät kaupungin nähtävyyksistä.

Samalla reissulla kannattaa napata mukaan esitteitä, joista löytyy monesti tarjouksia paikallisiin ravintoloihin, kiertokävelyille tai vaikkapa jokiristeilyille.

Säästä ruokakuluissa

matkusta edullisesti

Minulle yksi suurimmista elämyksistä matkoilla tulee paikallisen ruoan kautta. Tykkään käydä ravintoloissa ja se onkin lomieni yksi kulmakivi: ei tarvitse kokata itse.

Kuitenkin olen joustanut tästä pidemmillä matkoilla, kun olen asunut Airbnb asunnossa, jossa on täysin varusteltu keittiö. On vain järkevämpää kokata joskus itse.

Tässä budjettimatkailijan nyrkkisääntö:

Travel like locals live or how you live at home.  – Matt Kepnes, nomadicmatt.com

Eli tee matkoillasi kuten paikalliset tekevät tai kuten tekisit kotonakin. Harva kotonakaan syö jokaista ateriaansa ravintolassa.

Jos ravintolaelämykset kuuluvat oleellisena osana matkoihisi, etkä ole kiinnostunut kokkaamaan lomallasi itse, lue kuitenkin eteenpäin. Idea tai pari saattaa tarttua silti mukaasi.

Seuraavaksi esittelen muutamia tapoja säästää ruokakuluissa.

Kokkaa itse

Kun laitat itse ruokasi, säästät pitkän pennin. Jos olet kiinnostunut kokkailemaan, majoitus täytyy valita sen mukaan.

Huoneistohotelleissa, monissa hostelleissa, majataloissa ja jaetuissa asunnoissa on varustellut keittiöt. Myös Airbnb on loistava paikka vuokrata täysin varusteltu huoneisto tai talo käyttöösi.

Hotelleissakin asustellessa voit ostaa jotain pientä evästä kaupasta, kuten hedelmiä ja voileipätarpeita.

Itse kokkaamisessa on se hieno puoli, että ruokakaupoissa saa käsityksen siitä miten paikalliset elävät, mitä he syövät, millaisia ruokia on tarjolla.

Toinen mahtava paikka on tori, josta saa tuoretta paikallista ruokaa ja erikoisuuksia. Kun käyt itse tekemässä ruokaostokset kaupassa tai torilla voit samalla sulautua paikallisten joukkoon ja nähdä vilauksen heidän arkeaan. Saat fiiliksen siitä millaista siellä on asua ja pääset ihmettelemään paikallista elämänmenoa.

Itse kävin perheeni kanssa Maltalla pari vuotta sitten. Reissu kesti kaksi viikkoa ja päätimme vuokrata asunnon Airbnb:stä säästääksemme rahaa.

Asunnon lähellä oli ruokakauppa, josta saimme kaiken tarvittavan. Välillä söimme lähistön ravintoloissa ja kävimme kahvilla, mutta kokkasimme asunnolla ainakin yhden aterian päivässä.

Varsinkin aamut olivat rennompia kuin hotellimajoituksissa. Viiden hengen seurueellamme oli erilaiset heräämisajat ja aamurutiinit. Aamuvirkuilla olisi ollut tuskaa odotella, että pääsemme kaikki yhtä aikaa hotellin aamupalalle. Asunnolla jokainen heräsi omaan tahtiin ja kävi laittamassa itselleen aamiaista silloin kun halusi.

Syö kuin paikallinen

katuruokaa

Varsinkin Espanjassa kannattaa hyödyntää lounastarjouksia. Monet ravintolat mainostavat näitä Menu del Dia -lounaita, joihin kuuluu yleensä 3 ruokalajia ja viini.

Parasta Menu del Diassa on, että pääset maistelemaan samoja ruokia kuin illallisella, mutta todella edulliseen noin 10 euron hintaan.

Syö siellä missä paikallisetkin syövät. Jos ravintola on tyhjä, kannattaa mennä muualle. Jos et tiedä mistä hyvät ravintolat löytää, kannattaa kysyä hotellista tai turistitoimistosta.

Vinkki: kun kysyt hotellilta ravintolasuosituksia he yleensä neuvovat sinut paikkaan, jossa turistit syövät. Kysy sen sijaan missä he itse käyvät syömässä ja suuntaa sinne.

Katuruoka on nyt todella trendikästä. Kokeile reippaasti kadunvarren pikkukojuja hot dogeineen, makkaroineen ja paikallisine erikoisuuksineen. Se on hyvä keino kokeilla paikallista ruokaa halvalla.

Syö paikallista ruokaa, älä pihviä Kreikassa tai hampurilaista Thaimaassa. Näin parista syystä:

 • Miksi matkustaisit maailman ääriin ja söisit ruokaa joka ei ole sieltä kotoisin?
 • Paikallinen ruoka on edullisempaa
 • Paikallinen ruoka on tuoreempaa, länsimaiset ainekset voivat olla huonompilaatuisia
 • Thaimaassa tehdään hyvää thairuokaa ja Kreikassa kreikkalaista, sen he osaavat hyvin

Tästä minulla on omakohtainen kokemus Balin reissulta. Menin tilaamaan hotellin ravintolassa hampurilaisen, josta sain loppumatkan ajaksi vatsani kipeäksi. Siitä opin, että jos paikalliset eivät syö hampurilaisia, ei minunkaan kannata.

Toinen juttu Balin reissulla tapahtui Kutassa, jossa vietimme pari päivää. Kiertelimme kaupungilla kun nälkä iski.

Koitimme väsyneinä ja nälkäisinä etsiä ravintolaa ja löysimmekin yhden, puolityhjän. Tilasin katkarapuwokin ja se oli virhe. Sain siitä hurjan vatsataudin.

Ota minun mokistani pari oppia mukaan:

 1. Syö paikallista ruokaa, se on tuoretta
 2. Jos ravintolassa ei ole paljoa asiakkaita, älä mene. Ruoka ei välttämättä ole kaikkein tuoreinta. (Ehkä kannattaa unohtaa ne katkaravutkin).

Toisaalta taas oli elämys syödä Singaporen McDonald’sissa ja kokeilla paikallista versiota hampurilaisesta riisisämpylöineen, kalapihveineen ja eksoottisine mausteineen. Siitäkin sai kuvan siitä, minkälaisista mauista siellä päin maailmaa pidetään.

Kierrä turistialueet kaukaa

Jos haluat autenttista ja edullista ruokaa, kannattaa jättää turistikatujen ja nähtävyyksien lähellä sijaitsevat ravintolat käymättä kolmesta syystä:

 • Ne ovat 20-50% kalliimpia kuin yleinen hintataso
 • Ruoka ei välttämättä ole yhtä hyvää kuin muualla
 • Palvelu saattaa olla huonoa

Minulla on omakohtainen kokemus huonosta turistiravintolasta Kreetan Haniasta. Ravintola sijaitsi kyllä loistavalla paikalla rantabulevardilla, mutta hintakin oli sen mukainen. Palvelu oli to-del-la hidasta ja töykeää, joka yllätti Kreikassa.

Pari kujaa taaempana pois rannasta sijaitsikin aivan upeita paikallisten pitämiä lämminhenkisiä ruokaravintoloita.

Jos ravintola on mainittu opaskirjassa, harkitse haluatko mennä. Ravintola on varmasti ollut, ja on vieläkin, todella hyvä, koska se päässyt oppaaseen. Mutta varmaankin sen ansiosta suosio on kasvanut ja hinnat nousseet.

Toivottavasti opit jotain uutta ja muutama uusi vinkki ja idea tarttui mukaasi!

Artikkelisarjan seuraavassa osassa käsittelemme tavat säästää majoituksessa ja kulkemisessa. Toisen osan voit lukea täältä.