halvat matkat

Näin matkustat puoli-ilmaiseksi – näe maailmaa talonvahtina, osa 2/2

———————

Tämä artikkeli on Näin matkustat puoli-ilmaiseksi – näe maailmaa talonvahtina -artikkelisarjan toinen osa. Ensimmäinen osa käsittelee mm:

 • Miten pääset alkuun?
 • Miten houkuttava profiili luodaan?
 • 5 vinkkiä täydellisen pestin löytämiseen ja saamiseen.

Se kannattaa lukea ensin ja sitten jatkaa tämän osan pariin. Voit lukea sen täällä.

———————

Tässä osassa kerron mm.

 • Mitä sinun pitää tehdä ennen lähtöä?
 • Kysymyksiä, joita sinun täytyy muistaa esittää lemmikeistä
 • Mitä tehdä, jos jokin menee vikaan?

Tee nämä ennen pestin alkua

Ennen pestin alkamista pyydä talokansio ja lemmikkikansio isännältä. Ainakin Trusted House Sitters -sivustolla nämä ovat saatavilla kätevästi sähköisessä muodossa. Tämä on tärkeää, koska niin ehdit valmistautua pestiin ja huomaat kysyä tarkentavia kysymyksiä.

Jos mieleen tulee lisäkysymyksiä mistä tahansa pestiin liittyvästä, älä arkaile laittaa sähköpostia isännälle.

Tässä sinulle experttien vinkki onnistuneeseen pestiin:

Pidä huolta, että ymmärrät, mitä isäntä sinulta odottaa.

Pidä muutenkin yhteyttä isännän kanssa ennen pestisi alkua. Saattaa olla, että vahtivuorosi on sovittu jo kuukausia ellei parikin vuotta etukäteen. Lähettelemällä sähköpostia silloin tällöin kertoo isännälle, että olet edelleen tulossa kuten sovittu. Isäntä myös voi kertoa lisää paikasta, nähtävyyksistä ja tekemisestä sekä mahdollisista muutoksista talossa.

Kysy isännältä myös säästä, jotta tiedät mitä pakata mukaan.

Lentoja ei kannata varata turhan aikaisin, koska peruutuksia voi tulla puolin ja toisin. Pari kuukautta ennen lähtöä saat ne edullisemminkin.

Kun saavut paikan päälle

talonvahti hoitaa lemmikkejä

Saavu paikalle päivä-pari ennen isäntäväen lähtöä. Näin ehdit tutustua taloon ja lemmikeihin ja pääset sisään talon tapoihin. Lisäksi sinulla on aikaa selvittää miten käytännön asiat hoidetaan.

Kysele siis mahdollisimman paljon kysymyksiä ennen kuin isäntäväki lähtee. Näin varmistat sen, että oma vahtivuorosi sujuu mahdollisimman mutkattomasti. Jos jotain kuitenkin sattuu, tiedät mitä tehdä tai keneen ottaa yhteyttä.

Selvitä ainakin seuraavat asiat.

Yhteystiedot: isäntäväelle koko loman ajaksi, hätänumerot, naapurit ja muut yhteyshenkilöt sekä vesi- ja sähkölaitokset, korjausmiehet ja eläinlääkäri.

Talon säännöt: onko huoneita, joihin ei saa mennä tai koneita, jotka pitää jättää rauhaan? Saako esim. polkupyöriä käyttää?

Talon toiminta: temppuileeko joku ovi tai onko takan sytyttämisessä joku kikka, joka pitää tietää? Onko hälytyslaitteita ja miten ne toimii? Millä säädöllä ilmastointi/lämmitys pitää olla? Missä sulakelaatikko on?

Nappaa kuva ruokakaappien sisällöstä kun tulet paikalle. Näin osaat korvata syömäsi ruoat uusilla lähteissäsi. Saako kaikkea ruokaa syödä tai mausteita käyttää?

Puutarhan hoito: kysy kasvien hoito-ohjeet. Miten ruohonleikkuri toimii? Käykö puutarhuri vahtivuorosi aikana? Saako kasvimaalta syödä mitään?

Talon ylläpito: missä siivousvälineitä säilytetään? Miten kodinkoneet toimii? Mitä tehdään, jos ne menevät epäkuntoon?

Alue: mistä löytyy ruokakauppa, ravintolat, kahvilat, huoltoasema, sairaala, eläinlääkäri, apteekki jne

Avaimet: onko sinulla kaikki tarvittavat avaimet taloon, ulkorakennuksiin, postilaatikkoon? Kenellä on vara-avain?

 

Selvitä nämä asiat lemmikeistä

Tässä muutamia asioita lemmikkien hoidosta, jotka kannattaa selvittää:

 1. Ruokinta-ajat?
 2. Mistä voi ostaa tarvikkeita, kuten kissanhiekkaa?
 3. Onko jotain sairauksia ja lääkitystä?
 4. Missä lemmikit nukkuvat?
 5. Kuinka usein koiraa ulkoilutetaan?
 6. Jos lemmikki karkaa, mitä tehdään?
 7. Onko lemmikille autoon kuljetuskoppaa?
 8. Eläinlääkärin yhteystiedot

Vahtivuoron aikana

Nyt on aika nauttia tekemästäsi työstä! Pääset kokemaan talonvahtimisen kaikessa hienoudessaan.

Koet millaista on elää kuin paikalliset. Se lisää matkaasi aivan uuden ulottuvuuden, jota ei tavallisella turistimatkalla pääse kokemaan. Et elä opaskirjojen tai nettisuositusten varassa. Teet ruokaostoksesi samoissa paikoissa kuin paikalliset ja käyt syömässä heidän suosimissaan ravintoloissa (joista saat varamasti isäntäväeltäsi suosituksia).

Monet talonvahdit ovat myös päässeet osaksi paikallista toimintaa ja tapahtumia uusien naapuriensa kutsumina.

Jos et voi omistaa omaa lemmikkiä kotisuomessa, nyt sinulla ja perheelläsi on mahdollisuus helliä ja hoitaa suloista kissaa tai leikkisää koiraa. Kotieläimet ovat usein hieno kokemus myös lapsille, jotka saavat hoitaa ja ruokkia vaikkapa hevosia tai kanoja.

Muista myös vastuusi ja hoida vahtihommasi niin hyvin kuin vain voit.

Jotkut isännät saattaa haluta sinulta sähköpostin silloin tällöin pestisi tapahtumista. Isäntä arvostaa, jos lähetät kuvia lemmikeistä ja kerrot kuulumisia, jos mahdollista.

Pidä vaikkapa pientä päiväkirjaa talon ja lemmikkien tapahtumista pestisi aikana. Voit merkkailla sinne esim. lamppujen tai sulakkeiden vaihdot yms. pienet hommat, jotta talonväki tietää mitä on ollut meneillään.

Mitä, jos jokin menee vikaan?

Vaikka mitä tapahtuisi, panikointi ei kannata. Koita olla niin kylmähermoinen kuin pystyt ja arvioi tilanne. Mieti ensin mitä kannattaa tehdä. Voitko korjata jotain itse?

Jos kodinkone rikkoontuu, etsi talokansiostasi korjaajan yhteystiedot ja hoida homma niin pitkälle kuin itse pystyt. Jos et itse pysty tai tiedä mitä tehdä, ota yhteyttä yhteyshenkilöön tai naapuriin. Kerro kuitenkin myös isännälle tapahtuneesta.

Talonvahdilta odotetaan omatoimisuutta, eikä isäntä halua omalla lomallaan yhteydenottoja joka pikku asiasta.

Suuremmissa ongelmissa on kylläkin hyvä olla yhteydessä. Isäntä varmasti haluaa kuulla, jos lemmikki on tarvinut eläinlääkärikäyntiä.

Kysy myös etukäteen, onko lemmikillä taipumusta karkailla. Kissat voivat helposti lähteä omille reissuilleen ja palata muina miehinä parin päivän päästä. Monet talonvahdit ovat menettäneet hermonsa etsiessään karkulaista huomatakseen vain, että kissa onkin tullut itsekseen takaisin kotiin.

Loppu hyvin kaikki hyvin

talonvahtiminenKun vahtivuorosi alkaa lähetä loppuaan on aika tarkastaa, että kaikki on samassa kunnossa kuin tullessasi.

Tässä sinulle tarkistuslista mitä tehdä ennen isäntäväen paluuta:

 • Palauta kaikki siirtämäsi tavarat ja huonekalut omille paikoilleen
 • Tarkista ruokakaappien sisältö ja osta syömiesi elintarvikkeiden tilalle uusia
 • Siivoa ja pese pyykkisi
 • Petaa isäntäväen peti, jos olet nukkunut siinä
 • Vie roskat ulos ja kierrätettävät jätteet keräykseen
 • Harjaa (tai pese) lemmikkien turkit ja leikkaa kynnet
 • Pese akvaario, putsaa jyrsijöiden häkit ja vaihda kissan hiekat
 • Tankkaa auto (pese myös, jos tosi likainen)
 • Muista palauttaa avaimet!

Jos ette pitäneet paljoa yhteyttä vahtivuoron aikana, nyt on hyvä hetki kertoa mitä kaikkea on tapahtunut. Tässä muistikirjastasi on etua.

Extravinkki: kun isäntäväki on palaamassa, tee heille herkullinen ateria tai vaikkapa suomalaisia korvapuusteja tervetuloyllätykseksi. On aina kiva palata reissusta väsyneenä kotiin kun ruoka odottaa valmiina!

Lopuksi muista pyytää referenssi, jonka voit liittää seuraavaan hakemukseesi!

Toivottavasti artikkelista oli sinulle hyötyä.